کد اقتصادی چیست و چه کاربردی دارد؟ مراحل ثبت نام و دریافت کد اقتصادی
کد اقتصادی و کاربرد آن : آیا میدانید کد اقتصادی چیست؟ تمامی شرکتها برای فعالیت به کد اقتصادی نیاز دارند. در این مقاله به بررسی کد اقتصادی و مراحل دریافت آن میپردازیم. اگر با کد اقتصادی آشنایی ندارید تا انتهای مقاله همراه سپیدار سیستم باشید تا همه اطلاعات موردنیاز را دریافت کنید.کد اقتصادی چیست و چه کاربردی دارد؟
کد اقتصادی یک عدد ۱۲ رقمی برای شناسایی یک واحد اقتصادی است. این کد چیزی مثل کد ملی یک شخص است، اما برای یک واحد اقتصادی و یک کسب و کار مشخص میشود. کد اقتصادی یک عدد منحصربهفرد است که برای هر واحد اقتصادی با دیگر واحدهای اقتصادی تفاوت دارد. کد ۱۲ رقمی اقتصادی توسط سازمان امور مالیاتی که خود زیرمجموعه وزارت امور اقتصادی و دارایی هست تعیین و به یک کسب و کار ارائه میشود. سازمان امور مالیاتی در سراسر کشور، اشخاص حقیقی و حقوقی را با شماره کد اقتصادی میشناسد. به کد اقتصادی شماره اقتصادی هم میگویند. هر شرکت به یک شماره اقتصادی نیاز دارد. این شماره اقتصادی نحو عملکرد یک واحد اقتصادی و فعالیتهای آن ازجمله خدمات یا خرید و فروش را در قراردادها و فاکتورها مشخص میکند.مهمترین موارد کاربرد کد اقتصادی چیست؟
شاید برای مواردی مثل صدور فاکتور رسمی یا تنظیم دفاتر قانونی به کد اقتصادی نیاز نداشته باشید اما مطمئن باشید کاربردهای کد اقتصادی فراتر از تصور خواهد بود. در خصوص کاربرد کد اقتصادی نیز میتوان به موارد زیادی اشاره کرد. برای مثال، درصورتیکه قصد دریافت کارت بازرگانی داشته باشید باید این کد را در اختیار داشته باشید. موارد دیگری هم وجود دارند که برای آنها نیز به کد اقتصادی نیاز خواهید داشت:- دریافت گواهی ارزشافزوده
- شرکت در مناقصهها و مزایدهها
- عقد قراردادهای تجاری با اشخاص حقیقی یا حقوقی
- ارائه اظهارنامه مالیاتی
- ارائه اظهارنامه ارزشافزوده
چرا باید کد اقتصادی دریافت کنیم؟
تمامی فعالیتهای افراد حقیقی و حقوقی با کد اقتصادی صورت میگیرد. در ادامه تعدادی از مهمترین موارد کاربرد کد اقتصادی را بررسی میکنیم:۱ – کد اقتصادی، عددی که به شرکت شما اعتبار میدهد
درصورتیکه بخواهید برای شرکت خود یک قرارداد سودآور با شرکتهای بزرگ فراهم کنید، احتمالاً شرکتهای طرف قرارداد از شما کد اقتصادی درخواست میکنند و ممکن است به همین علت جزئی یک قرارداد ارزشمند را از دست بدهید. چنین قراردادهایی میتوانند وضعیت شرکت شما را کاملاً تغییر دهند، اما ممکن است به یک علت کوچک از دست بروند.۲ – کد اقتصادی، پیشنیاز شرکت در مزایدهها و مناقصهها
یکی دیگر از مواردی که اهمیت دریافت کد اقتصادی را نشان می دهد در زمان حضور در مناقصه ها و مزایده هاست. برای حضور تاثیرگذار در مناقصات و مزایده ها و کسب سود در آن ها داشتن گرید و رتبه بندی برای شرکت از مهمترین پیش نیازهاست که برای دریافت این موارد به کد اقتصادی نیاز خواهید داشت. به این معنی که ممکن است به دلیل نداشتن گرید مجاز به حضور در مزایده یا مناقصه نباشید.۳ – برای واردات و صادرات هم به کد اقتصادی نیاز دارید!
بسیاری از افراد به حضور در بازار واردات و صادرات کالاهای مختلف علاقهمند هستند. برای حضور در این بازار نیاز به کارت بازرگانی داریم. اما دریافت کارت بازرگانی مستلزم داشتن کد اقتصادی است. در حقیقت بدون داشتن کد اقتصادی فرصت حضور در یک فعالیت پرسود اقتصادی را از دست میدهیم.۴ – کد اقتصادی، جلوگیری از مشکلات مالیاتی
یکی از مهمترین مواردی که هر کسبوکاری باید در آن احتیاط کند، موارد مالیاتی است. همانطور که میدانید هر کسبوکاری باید در مهلت مقررشده نسبت به اظهار مالیات و پرداخت آن اقدام کند و درصورتیکه نظم کافی در ارسال این موارد این داشته باشد طبق قوانین مالیاتهای مستقیم مشمول معافیت های مالیاتی میشود. ارائه اظهارنامه مالیاتی از مواردی است که برای آن نیاز به کد اقتصادی خواهید داشت. دریافت کد اقتصادی به انجام سریعتر فعالیتهای مالیاتی کمک میکند.دریافت کد اقتصادی برای چه کسانی ضرورت دارد؟
تمام شرکتها موظفاند نسبت به اخذ کد اقتصادی اقدام کنند. طبق قانون دریافت کد اقتصادی برای تمام مؤدیان مالیاتی موردنیاز است. تفاوتی ندارد که شخص حقیقی یا حقوقی باشد، درهرصورت باید نسبت به دریافت این کد اقدام کند. طبق قانون تمام اشخاص حقیقی یا حقوقی که به هر نحوی به فعالیتهای اقتصادی و تجاری مشغولیت دارند، باید این کد را دریافت کنند. البته ثبت شرکت و اخذ کارت بازرگانی نیز برای این افراد ضروری است. تمام شرکتهایی که در زمینه تولید، مونتاژ، توزیع و پخش کالا فعالیت دارند؛ تمام شرکتهایی که در زمینه ارائه خدمات فعالیت میکنند و کلیه اشخاصی حقیقی که جواز کسب و پروانه فعالیت از یک صنف را در اختیار دارند و البته مکانی هم برای انجام فعالیت دارند، موظفاند نسبت به دریافت کد اقتصادی اقدام کنند.مشخصات کارت اقتصادی اشخاص حقیقی و حقوقی
کارت اقتصادی اشخاص حقوقی و حقیقی که کد اقتصادی آنها در این کارت درجشده از نظر ظاهر تفاوتهایی با هم دارند. در کارت اقتصادی اشخاص حقیقی عکس ۲ در ۳ مؤدی، نام و نام خانوادگی، کد اقتصادی، آدرس محل فعالیت و کد حوزه مالیاتی شخص حقیقی ذکر شده است. اما در کارت اقتصادی اشخاص حقوقی خبری از عکس نیست، نوع شخص حقوقی ذکرشده است و صدور کارت اشخاص حقوقی به صورت لیزری انجام میشود. البته مشخصات شخص حقیقی مؤدی در کارت اقتصادی اشخاص حقوقی نیز وجود دارد. در ادامه تصویری از یک نمونه کارت اقتصادی میبینید.چه کسانی لازم نیست کد اقتصادی دریافت کنند؟
طبق قوانین و مقررات افرادی که به فعالیتهای فرهنگی میپردازند نیازی به دریافت کد اقتصادی ندارند. در ادامه میتوانید لیست کامل کسانی که معاف از دریافت کد اقتصادی هستند را مشاهده بفرمایید:- مسجدها، حسینیهها، تکیهها و هیئتها
- اشخاص حقیقی که در زمینههای هنری، فرهنگی و ادبی مشغول به فعالیت هستند: برای مثال نویسندگان
- اشخاص حقیقی که پیمانکار هستند و ارزش پیمانهای سالانه آنها به ۵۰ میلیون ریال (۵ میلیون تومان) نرسد. این افراد نه نیازی به دریافت کد اقتصادی دارند و نه ضرورتی برای دریافت کد اقتصادی در قانون برای آنان مشخص شده است.
چگونه کد اقتصادی بگیریم؟ مراحل ثبتنام و دریافت کد اقتصادی
برای دریافت کد اقتصادی باید مراحلی را که طبق قانون مشخص شده انجام شود تا کد اقتصادی توسط اداره دارایی در مرکز استان یا شهرستان موردنظر برای شخص حقیقی یا حقوقی صادر شود.- در ابتدا بر ثبت نام باید به سایت سازمان امور مالیاتی به آدرس gov.ir مراجعه کنید.
- بر روی ثبت نام الکترونیکی کد اقتصادی که در قسمت راست صفحه قرار دارد کلیک کنید.
- وارد صفحه پیش ثبت نام کد اقتصادی شوید.
- اطلاعات درخواستی در این صفحه را وارد کرده و آن را ثبت کنید.
- بعد از طی کردن این مراحل باید صبر کنید تا رمز و کد کاربری شما از امور مالیاتی ارسال شود. درصورتیکه اطلاعاتی نظیر آدرس، کد پستی و اطلاعات دیگر را اشتباه وارد کرده باشید ممکن است این اطلاعات برای شما ارسال نشود.
- مجدداً مراحل ۱ و ۲ را تکرار کنید و به مرحله ۷ بروید.
- گزینه ثبت نام کد اقتصادی را انتخاب کنید. اطلاعات خواستهشده را طبق اسناد و مدارک ثبتی تکمیل و در پایان آن را ذخیره کنید.
- درصورتیکه مشکلی در مراحل قبلی رخ نداده باشد در این مرحله کد اقتصادی برای شما صادر میشود.
پیگیری وضعیت ثبت نام کد اقتصادی
در پایان آموزش ثبت نام و دریافت کد اقتصادی لازم است به این نکته مهم نیز اشارهکنیم: درصورتیکه قصد داشتید از وضعیت ثبت نام کد اقتصادی خود مطلع شوید میتوانید پس از طی کردن مراحل اول و دوم که در بالا ذکر شد، گزینه پیگیری سریع وضعیت ثبت نام کد اقتصادی را انتخاب کنید و پس از واردکردن رمز و کد کاربری خود از وضعیت ثبت نام کد اقتصادی اطلاع پیدا کنید. همچنین در این بخش اخطار یا اعلام خطاها نیز مشخص است و در صورت لزوم میتوانید نسبت به رفع آنها از همین بخش نیز اقدام کنید.مدارک موردنیاز برای دریافت کد اقتصادی
در پایان بد نیست به مدارک مورد نیاز برای دریافت کد اقتصادی نیز اشاره کنیم تا قبل از اقدام برای ثبت نام از تکمیل آن مطمئن شوید و مجبور به دوبارهکاری نشوید.- دریافت دفترچه مخصوص (و تکمیل کردن آن) – دفترچه را باید از واحد اطلاعات و خدمات اداره دارایی دریافت کنید.
- دریافت فرمهای مورد نیاز دریافت کد اقتصادی – برای دریافت این فرمها نیز باید به واحد ثبت و شناسایی اداره دارایی مراجعه کنید.
- رونوشت شناسنامه و کارت ملی همه اعضای هیئتمدیره
- رونوشت آگهی تأسیس شرکت (۲ نسخه)
- آخرین تغییرات ثبتی شرکت (۲ نسخه)
- رونوشت اساسنامه
- رونوشت اظهارنامه
- رونوشت روزنامه رسمی
- رونوشت پروانه و مجوز بهرهبرداری و تأسیس شرکت
- رونوشت سند ملک محل فعالیت یا اجارهنامه تائید شده از اداره مالیات به همراه رونوشت آن
- نامه تاریخ شروع فعالیت (درصورتیکه شرکت شروع به فعالیت کرده است)
- نامه عدم شروع فعالیت (درصورتیکه فعالیت شرکت شروع نشده است)
- رسید پرداخت مالیات حق تمبر به دارایی
کد اقتصادی، نشانه قانونمندی فعالیتهای شما
در این مقاله به بررسی کامل کد اقتصادی پرداختیم. مزایای و همچنین مراحل کامل دریافت کد اقتصادی را با جزئیات بررسی کردیم. کد اقتصادی را میتوان نشانه قانونمندی فعالیتهای مالی افراد و شرکتها دانست. در انتهای مقاله پیشنهاد میکنیم شما نیز با نظرات خود به تکمیل شدن این مقاله کمک کنید. شما تجربهای از کد اقتصادی دارید؟ آیا تاکنون کد اقتصادی دریافت کردهاید؟